PROJECTE CUSTÒDIA

[CAT] [CAST] [ING]

El PROJECTE CUSTÒDIA sorgeix a principis del 2013 fruit de la iniciativa i participació dels que d’una manera o altra van creure, i segueixen creient, en l’Espai de LLiure Creació Carme Malaret i en la seva filosofia.

La millor manera d’explicar aquest projecte és recordant la imatge de la “capelleta” que alguns de nosaltres vam compartir en la nostra infantesa.  El procés és similar però el viatge el farà una obra artística i no la “Sagrada Família”.

Els deu artistes seleccionats per a aquest PROJECTE CUSTÒDIA elboren una obra inèdita que serà cedida als deu custodis que participen en aquest itinerari relacional.  Tots ells rebran una de les obres cada mes i la podran contemplar/gaudir/compartir/etc. al seu espai personal durant els deu mesos que dura el recorregut.

Qui entra en el circuit adquireix un compromís de participació relacional on tant l’obra com les persones s’enriquiran de l’experiència: l’obra perquè en la seva disposició en els diferents espais dels habitatges multiplicarà la seva lectura, els autors perquè sumaran un ventall ampli de comentaris i obriran el seu treball a  sectors que els desconeixien, i els custodis perquè gaudiran  per un temps d’una peça en el seu espai personal ajudant a socialitzar l’obra a través del diàleg i el debat amb altres persones, els mateixos custodis i/o els artistes participants.

COM FORMAR-HI PART

COM A CUSTODI:

Si vols sumar-te  a aquest circuit relacional COM A CUSTODI només cal que adquireixis La Clau del Projecte Custòdia.  D’aquesta manera obtindràs una obra artística a casa teva per 10 euros al mes durant els deu mesos que té de termini el projecte.  Al mateix temps, cada custodi es compromet a seguir la temporalització marcada i a custodiar l’obra artística des del respecte tant a l’obra, com a l’artista i a la resta de custodis del projecte.

COM A ARTISTA:

Si vols sumar-te a aquest cirucuit relacional COM A ARTISTA, a part d’adquirir La Clau de l’Espai, has d’enviar-nos la teva proposta i el teu currículum a carmemalaret@gmail.com per a entrar al procés de selecció.  Els deu artistes escollits hauran de crear una obra inèdita i enviar-nos la seva fitxa tècnica un cop sigui realitzada.

IV Edició Projecte Custòdia: Publicació de les bases el 6 de febrer. Fins el 6 d’abril hi ha temps per enviar les propostes. El 26 d’abril hi haurá la ressolució i el 27 de setembre es posará en marxa la nova custodia.

Aquest projecte pilot el considerem un laboratori i per tant les bases poden ser susceptibles de variació, però tenint clara la seva continuïtat en properes edicions.

 

Mostra audiovisual de la I Edició del Projecte Custòdia 2013

(Vídeo realitzat per Raquel Fuster)

Direcció_ Carme Malaret

Equip_ Quim Deu, Raquel Fuster i Olga Álvarez

Seguiment_Raquel Fuster i Olga Álvarez

Grafisme_ Quim Deu

Organitza_Espai de Lliure Creació Carme Malaret

5 pensaments sobre “PROJECTE CUSTÒDIA

 1. El dijous 13 d’octubre es va posar en marxa la tercera edició del projecte CUSTÒDIA. Des del 12 de febrer de 2015, quan el viatge de la segona edició es va acabar, han estat 8 mesos de gestació. 8 mesos que hi hem estat treballant, buscant artistes i àngels custòdis que voguessin participar en l’aventura. Molts correos, trucades, xerrades fins a acabar de perfilar les característiques que volíem que tingués aquest recorregut nòmada.
  Gràcies a l’equip que hi ha al darrera s’ha pogut finalment obrir el ball.
  Aquest dijous hi havia alegria i expectació i un certa satisfacció al veure les obres començaven el seu recorregut
  Esperem que sigui una aventura enriquidora per a tothom. Ara ja és cosa vostra!

 2. He entrat al bloc del projecte custòdia. He vist que l’última entrada era del 24 d’abril del 2015 i que l’havia escrit jo. En l’escrit ja formulava preguntes que segurament sortiran el divendres 12 de febrer quan amb un sopar entre els participants del projecte posem en comú l’experiència viscuda els mesos que ha durat l’aventura.

  Com en la Custòdia anterior, els primers mesos han estat de força activitat a la xarxa. Després s’ha anat relaxant. Sembla que a la gent li faci cert pudor posar per escrit les vivències que provoca l’arribada d’una peça. Però són els comentaris provocats per ” l ‘inquilí “,quan es contempla des d’un espai íntim, els que donen valor al projecte i amplificaven la seva lectura.

  Sobre el futur també en parlarem el dia 12. Dependrà de la valoració que se’n faci, de les ganes d’engegar una nova custòdia i si trobem suficient gent que vulgui participar.

  La convocatòria està oberta

 3. Estem a finals d’abril i la segona edició de la custòdia ja va pel quart canvi. A diferència de la custodia anterior no hi ha constància que cap obra hagi pres mal.

  Els comentaris i les imatges van arribant a poc a poc.
  La diversitat formal i conceptual de les peces que participen aquest any dóna joc a comentaris ,no escrits, que enriqueixen el projecte.
  Que passa quan t’arriba una obra que no t’agrada gens? És comenta entre els custodis. Sé l’aparta dels espais principals?. És queda dins la caixa?
  O les què per la seva mesura no se li troba el lloc. Com s’organitza l’espai domèstic?
  Els canvis de cada mes serveixen per teixir complicitats? O són una càrrega.

  Al meu entendre ,i encara que aquesta és només la segona edició, cada aventura té la seva personalitat. La gent que la conforma tenen expectatives i a vegades l’obra que arriba no estava contemplada en aquestes.

  La custodia és un projecte que l’estem fent entre tots. Serà dinàmic, engrescador,plaent si nosaltres volem que ho sigui. Cadascú que se la porti al seu terreny.

  En el fons cada més tenir una obra diferent que t’arriba és un plaer.

 4. El Toni Malaret diu que ja ha entrat un parell de comentaris però no es veuen. Deuen estar submergits a les fosses abissals del internet o, potser, han estat segrestats pels agents del Pentàgon, aquests que rastregen tot el que circula per la xarxa i que, no hi ha dubte, són conscients de que el Toni és un dels que han de vigilar.
  Toni torna-ho a provar¡

  De tota manera hi ha alguna cosa que no tenim ben implantada en el blog. Ni el Francesc Ferrer ni jo mateix apareixem com a autors a la llista que surt en una de les pàgines del blog (en la qual el Toni sis que surt amb la seva foto) i, en canvi, tots dos ens hem inscrit al gravatar (per això, tenim la foto i el blog ens identifica automàticament). Aquí hi ha un misteri.

  Gaspar

  • Doncs si Gaspar, es una mica misteriós. Potser el Francesc i tu no vau fer el procés per ser autors? Jo si que el vaig fer i he penjat ara unes fotos de l’intercanvi…ara bé… on estan aquestes fotos? ni idea !!! he mirat de clicar a la obra però em diu que no tinc permís .. haurem de buscar a les fosses els comentaris del Toni i les meves fotos 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s